Labradoodle

Print Friendly, PDF & Email

Geschiedenis En Oorsprong 

De Labradoodle is één van de bekendste en meest gevestigde ‘designer kruisingen’. Hij ontstond in de 70er jaren in Australië toen de Australian Guide Dog Association een aanvraag ontving van een dame uit Hawaï die vroeg om een blindengeleidehond die haar allergieën niet zou doen opflakkeren. Ze koos voor Australië omdat een hond die daar was gefokt, vanwege de geldende bepalingen m.b.t. de gezondheid van dieren, rechtstreeks naar haar woning in Hawaï kon komen zonder eerst in quarantaine te hoeven gaan. 

De Associatie gebruikte al Labradors als blindengeleidehonden, en dus moesten ze er één kruisen met een ras dat niet verhaart. Ze importeerden een witte Poedel uit Zweden die uitstekende bloedlijnen voor werk had – en het eerste (doelbewuste) nest Labradoodles was geboren. 

Sindsdien zijn ze gefokt – zowel op verantwoorde als onverantwoorde wijze – in de zoektocht naar een vriendelijke, niet-verharende gezinshond. Dit is met wisselend succes gedaan. Inderdaad, sommige Labradoodles hebben uitgeblonken als hulphond over de hele wereld. En degenen die helemaal weg van hem zijn, roemen hem als de perfecte grote gezelschapshond (zolang hij maar voldoende beweging krijgt!).

Hoewel er rasverenigingen zijn in Nederland en over de hele wereld, wordt de Labradoodle momenteel door geen enkele internationale kennelclub erkend.

De twee rassen die aan de basis staan van de Labradoodle, zijn de Labrador en de Poedel. 

Vacht Soort

Een doodle heeft 2 verschillende vachtsoorten:

– Fleecevacht: Een fleecevacht voelt licht en zijdezacht aan. Die mag stijl of golvend oftewel curly zijn.

– Wolvacht: Een wolvacht daar in tegen is veel dikker dan de fleece en lijkt meer op een schapenvacht. Deze “krullen” zien er bijna uit als pijpenkrullen. Deze vacht is heeft meer aandacht nodig qua onderhouden.

Beide vachten kennen geen onder vacht en mogen bijna niet verharen. De vacht kan makkelijk in onderhoud zijn als men de goede vachtzorg toepast. Bij doodles groeit de oude vacht door de nieuwe vacht heen. Daarbij is een regelmatige verzorging van de vacht nodig.

Wij raden aan uw hond zeker 2 maal per week te borstelen en erna met de kam. Zo kan de hond hier ook al aan wennen. Je begint altijd beneden aan de poten en gaat laag voor laag omhoog naar de kop. Daarbij raden wij u ook aan om uw hond om de dag met een waterblazer schoon te blazen op ca. 40 tot 50 centimeter van de huid. Hiermee kan je de haren mooi open- en schoonblazen en voorkom je klitten. Na de borstelbeurt kunt u de haren inspuiten met een vachtverzorgende spray zodat de haarschubben zich weer kunnen sluiten.

Bij een puppyvacht (8 weken en ouder) raden wij aan 2 a 3 maal per week te borstelen om klitten te voorkomen en zo kan de puppy al wennen. Zodra uw pup tussen de 9 en 14 maanden oud is dan zal de vacht veranderen in een volwassen vacht.

De puppyvacht laat niet los maar zal aan de volwassen vacht blijven klitten. Na de vacht wissel zal die makkelijker in onderhoud worden. Gebruik voor de 5 maanden een normale mensenborstel en doe het dan nog maar 1 maal per week en begin na de 5 maanden met een activet borstel.

Bij teveel borstelen kunt u de haarzakjes irriteren waardoor de haren dof dunner en droog kunnen worden.

Trimbeurt:

Wij raden aan een trimbeurt vanaf 5 maanden gemiddeld om de 8 tot10 weken te doen om klitten te voorkomen en zo blijft de vacht op de gewenste lengte, gezond en glanzend. Uw doodle kunt u het beste 1 maal per 2 maanden wassen met een honden shampoo. Vaker wassen is ook weer niet goed. Zo kunnen slechte bacteriën de huid teveel gaan verstoren. De huid kan gaan stinken, irriteren, schilfers en haaruitval veroorzaken.

Materialen:

De activet borstel is een goede borstel voor de labradoodle vacht. Deze gebruiken wij zelf dagelijks.

Een groene borstel geschikt voor curly fleece of wavy fleece vacht (zachte vacht).

Paarse borstel is voor een dikke stugge vacht.

Rode borstel is voor een vacht die snel klit en vervilt.

Een kam met roterende puntjes is om te controleren of de vacht klitvrij is. Vooral handig bij langere haren.

Een matsplitter is een goed hulpmiddel bij klitten. Hiermee snijd u de klitten makkelijker doormidden.